تهران، ایران – مهران رنجبر، هنرمند شناخته شده تئاتر در حوزههای نویسندگی و کارگردانی، پس از هشت سال دوری از عرصه بازیگری، با نمایش «بالزی» به صحنه بازمیگردد. این بازگشت که با استقبال اهالی تئاتر مواجه شده، فرصتی برای رنجبر فراهم آورده تا از چالشهای نقش جدیدش، اهمیت مضمون نمایش و دلایل این همکاری مجدد سخن بگوید.
“خسرو”: نقشی چندوجهی و چالشبرانگیز
آخرین حضور مهران رنجبر در مقام بازیگر، به سال ۱۳۹۶ و نمایش «شوایک» در تالار وحدت بازمیگردد. پس از آن، او تمرکز خود را بر کارگردانی و نگارش آثار نمایشی گذاشت که آخرین تجربه کارگردانیاش، نمایش «چاپلین»، سال گذشته در سالن اصلی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه رفت.
رنجبر درباره بازگشت به بازیگری در نمایش «بالزی» توضیح داد: “رضا کرمیزاده، کارگردان این اثر، سالهاست که در داخل و خارج از کشور فعالیت حرفهای دارد و نوع نگاهش به رئالیسم جادویی با سلیقه من همخوان است.” این همسویی دیدگاه هنری، زمینه را برای همکاریهای قبلی در طراحی صحنه و لباس نمایشهای رنجبر فراهم کرده بود. به همین دلیل، زمانی که کرمیزاده پیشنهاد بازی در «بالزی» را مطرح کرد، رنجبر با اشتیاق پذیرفت.
او درباره نقشی که ایفا میکند، گفت: “نقش خسرو، یک نویسنده با اختلال اسکیزوفرنی است که در یک تیمارستان تحت بازجویی قرار دارد.” این شخصیت، چندبعدی و بسیار دشوار است و همین چالشبرانگیز بودن، جذابیت خاصی برای رنجبر داشت و باعث شکلگیری این همکاری شد. داستان نمایش «بالزی» در روند بازجویی از خسرو، فاش میکند که او همسرش را به قتل رسانده، اما خسرو در تلاش است تا ثابت کند همسرش خودکشی کرده است. این گره داستانی، تماشاگر را تا پایان درگیر خود نگه میدارد.
“بالزی”: فریادی برای جایگاه زن در جامعه
رنجبر با اشاره به مضمون اصلی نمایش، تأکید کرد: “برای من، چه به عنوان نویسنده و کارگردان، و چه بازیگر، موضوع زن همیشه اهمیت داشته است. نباید فراموش کنیم که اکنون حال و احوال زنان سرزمین ما زخمی است. این نمایش هم به گونهای به این موضوع پرداخته است.” او افزود: “در واقع با اینکه خسرو، نویسنده است ولی اتفاق وحشتناکی را رقم زده است. ما باید به اندازه خودمان در بهبود این شرایط تلاش کنیم و به جایگاه زنان در آثار خود توجه ویژه داشته باشیم.” این رویکرد اجتماعی نمایش، آن را فراتر از یک اثر هنری صرف میبرد و به ابعاد فرهنگی و اجتماعی جامعه گره میزند.
تئاتر: انتقالدهنده آگاهی بیواسطه
این هنرمند با تأکید بر تأثیر عمیق اجتماعی تئاتر، به دلیل ویژگی زنده بودن و بیواسطه بودن آن، گفت: “اساساً تئاتر انتقالدهنده آگاهی در سطح جامعه است و از همین رو تأثیر متفاوتی را بر مخاطبان میگذارد. در تئاتر، تماشاگر در لحظه، مستقیماً با واقعیت مواجه میشود. همین امر باعث میشود که پیام نمایش، مثل زنجیرهای از ذهن یک تماشاگر به دیگری منتقل شود و به آگاهی جمعی تبدیل گردد.”
رنجبر در پایان صحبتهایش بر اهمیت کار گروهی در تئاتر تأکید کرد: “هیچوقت یک نفر در تئاتر تأثیرگذار نیست. ما به قهرمانسازی فردی عادت کردهایم، اما باید یاد بگیریم موفقیتهای واقعی حاصل کار جمعیاند. تئاتر یعنی همکاری، یعنی کنار هم ایستادن برای رساندن یک پیام مشترک.”

تیم بازیگری و عوامل حرفهای
در نمایش «بالزی»، علاوه بر مهران رنجبر، بازیگرانی چون ایمان سلگی، میثم یوسف، نازنین نادرپور، پوریا نیکاقبالیان و بهنام مهدیپور به ایفای نقش میپردازند. همچنین، رضا کرمیزاده علاوه بر کارگردانی، طراحی صحنه و لباس را بر عهده دارد، بابک کیوانی طراحی موسیقی و حمید جلالی طراحی نور این اثر را انجام دادهاند.
نمایش «بالزی» به نویسندگی و کارگردانی رضا کرمیزاده، از ۴ تیرماه در سالن سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه خواهد رفت و فرصتی بینظیر برای علاقهمندان به تئاتر فراهم میکند.
دیدگاهتان را بنویسید